Hur Wi-Fi fungerar – förklarat för oss vanliga dödliga! - Midcon

Blogg

Hur Wi-Fi fungerar – förklarat för oss vanliga dödliga!

Uppdaterad 17 december, 2021


Sedan en bra tid tillbaka så är wifi något av husmanskost både hemma och på jobbet, men även på allmänna platser såsom matbutiken, skolan osv. Man tar det förgivet att numera kunna vara ansluten med bra hastighet. Snabbt och säkert! Eller är det verkligen säkert och fungerar det helt smärtfritt?


Rent tekniskt så är Wi-Fi som fungerar bra ganska komplext både vad gäller funktion och säkerhet. Det hela styrs av en massa regler och förordningar. Kortfattat kan man säga så här. Det finns i regel 2st frekvenser som är gratis att utnyttja utan tillstånd, 2.4GHz och 5GHz. På 2.4GHz bandet så kan man generellt säga att det har längre räckvidd men med lägre hastigheter och på 5GHz bandet så är det snabbare hastighet men kortare räckvidd. På antennen, accesspunkten, så slår man oftast ihop dessa båda och låter klienten, alltså din mobiltelefon/padda/dator, styra vilken frekvens den ska koppla upp sig mot. Är den hyffsat nära och har bra signal så vill den ju gärna få snabbt wifi och väljer då 5GHz. Sjunker signalen så försöker den få till en lägre hastighet med hög signalstyrka och ska då välja 2.4GHz. Så långt allt är ju allt bra, men det är nu det börjar bli lite mera komplext.


Dessa så kallade öppna frekvenser arbetar på olika kanaler, vad gäller tex 2.4GHz så är det mellan kanal 1 till kanal 11. Har man bara en accesspunkt så är ju allt lugnt då kan man nästan välja vilken kanal man vill men finns wifi i närheten vid tex ett stort köpcenter eller i ett kontorslandskap så blir det värre, förmodligen finns det ju då en himla massa wifi, som alla pratar mellan kanalerna 1-11. Då är det den accesspunkten som ”pratar” högst och tydligast som vinner. De stör varandra helt enkelt! Användbara kanaler är egentligen kanal 1, kanal 6 och kanal 11, kanalerna däremellan blir då extra känsliga att använda sig utav. Exempel kanal3 störs ju då av både kanal 1 och kanal 6. Man talar om kanalplanering eller kanalseparation, det betyder att man om man har fler accesspunkter eller har ett wifi i samma område som en massa andra wifi behöver hitta en kanal som inte så många använder sig utav för att på så sätt få ett bra och snabbt wifi som möjligt! Vad gäller 5GHz frekvensen så finns det betydligt fler kanaler men med kortare räckvidd men desto snabbare.


När det gäller wifi så är varje uppkopplad enhet mot wifi sin egen chef, finns det en gammal enhet uppkopplad som ”pratar” med wifit lite långsamt och försiktigt så sänker den prestandan för alla andra uppkopplade enheter på samma wifi. Den gamla enheten ska liksom ”prata” klart innan de andra kan börja ”prata” snabbt. Detta löser olika tillverkare på olika sätt med olika namn, enkelt förklarat kan man förklara det med att tänka på wifi som en motorväg, de långsammare hamnar i filen ute till höger och de som vill och kan ”köra” snabbare kan då välja filen till vänster. Dessutom så kan man ju tex ha trådlösa larm, trådlösa termostater osv som dessutom finns på just dessa frekvenser som också stör och dessutom också är sina egna chefer. Alla har vi väl då tänkt tanken att vi lägger till en så kallad förstärkare på de ställen där man får dålig fart eller wifisignal. Tok-enkelt eller hur? Problemet med en förstärkare eller extender är att den ofta placeras där signalen alla redan är dålig.

Vi tar ett exempel! Ett rum med dålig signal, man inhandlar en extender och sätter upp den, signalen blir fantastisk men internet upplevs som segt och långsamt. Hur kan det komma sig? Förklaringen är ju ganska enkel! Enheten är ju uppkopplad mot extendern och där är signalen i topp, men kommunikationen mellan extendern och den andra accesspunkten är kanske mindre bra. Låt oss räkna lite snabbt på varför internet då upplevs som segt och långsamt.


Vi har 100MBit internet. På första accesspunkten är det 10 uppkopplade enheter, alla pratar snabbt och allt är frid och fröjd så långt. Nu har vi det där rummet med dålig täckning som man löst med en extender/förstärkare. Den kanske ”bara” har 50% signal från första accesspunkten och då har vi teoretiskt 50Mbit kvar att utnyttja, för att detta ska fungera så behöver acesspunkten och extendern prata med varandra och då försvinner hälften av dessa 50Mbit, kvar har vi då 25Mbit att utnyttja i teorin. Säg att det då finns 5 uppkopplade enheter på extendern och alla dessa pratar i samma fart alla uppkopplade enheter delar på detta solidariskt och får 5Mbit var. Lägg också då till att det finns andra trådlösa enheter som jag nämnde innan och kanske också ett flertal andra wifin i närheten. Nu var det inte lika tok-enkelt och trots den höga signalen så blir ju upplevelsen inte vad man tänkt sig med den där förstärkaren. Lugn! Detta går att lösa och det är därför vi finns!

Håll utkik efter fler bloggposter från mig, för denna gången hann jag inte med SÄKERHET, så tro´t eller ej men det blir en del 2….

Carl-Anton Thiel
Seniorkonsult IT-infrastrukturtjänster
Midcon

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!