Skydda er data i molnet - Midcon

Blogg

Skydda er data i molnet

Uppdaterad 11 augusti, 2020

I det här inlägget kommer vi att fokusera på molnbaserade lösningar från Microsoft. Det är den absolut vanligaste molnplattformen för små och medelstora företag.

Vi flyttar mer och mer av vår kritiska data från lokala servar till molnbaserade lösningar. I samband med det så lämnar vi även över en del av kontrollen till någon annan. Microsoft 365 erbjuder en mängd lösningar för att användare snabbt ska kunna ångra ett misstag. Men det handlar mer om att ångra något som precis har hänt eller för återställning av enskilda filer.

Leverantörens ansvar

Microsoft skriver själva i sitt serviceavtal under punkt 6, sektion b:
”I händelse av avbrott eller störningar i Tjänsten kan det hända att du tillfälligt inte kan återställa ditt Innehåll. Vi rekommenderar att du regelbundet säkerhetskopierar ditt Innehåll och dina Data som du lagrar i Tjänsterna eller lagrar med Appar och tjänster från tredje man.”

Det betyder att ansvaret vid en större händelse ligger helt på köparen av tjänsten. Idag är ransomware ett reellt hot. Det är ett svårt att skydda sig emot och näst intill omöjligt att återställa efter en attack om det inte finns en bra backuplösning i bakgrunden.

Hur vi på Midcon löser det

Det är två saker som är viktiga att tänka på kring molntjänster.

  1. Först och främst är det viktigt att skydda åtkomsten till informationen. Det görs genom att ha komplexa lösenord och att aktivera MFA eller multifaktorautentisering som förkortningen står för. Det innebär att ytterligare en faktor läggs till så att det inte bara är ett användarnamn och ett lösenord som behövs för att logga in.

    Vanligtvis så används mobiltelefonen som en faktor och med en app så behöver inloggning från okända enheter godkännas. Det förhindrar en väldigt stor del av alla attacker.

  2. Den andra punkten är säkerhetskopiering. Det kan handla om att återläsa en enskilt mail, ett helt filbibliotek eller en hel maillåda som en användare tagit bort.

    Behovet av återläsning kan också vara påkallat av virus som krypterat all information. Oavsett anledning till behov av återläsning är det viktigt att säkerhetskopiering körs flera gånger varje dag och sköts med automatik. Det ska inte krävas något av användaren eller att en enhet är online.

Midcon hjälper er att sätta upp säkerhetskopiering på era molntjänster och att aktivera multifaktorautentisering.

Vår lösning för säkerhetskopiering av molntjänster skyddar er data i upp till sju år, även efter att en användare har tagits bort.
Alla maillådor säkerhetskopieras sex gånger varje dag. Onedrive och Sharepoint säkerhetskopieras fyra gånger varje dag. All säkerhetskopiering sker direkt mot Microsofts servrar och därmed tas ingen kapacitet från er. Tekniken ger också fördelen att ingen av era enheter behöver vara igång för att säkerhetskopiering skall kunna tas.

All återläsning sker med avancerade sökningar så att enbart eftersökt data återställs. Tjänsten kan också läsa tillbaka hela filbibliotek eller maillådor. Återläsning är möjlig långt efter en användare har slutat eller har tagit bort information.

I ett tidigare inlägg skrev vi om de vanligaste applikationerna i programsviten Microsoft 365.
https://www.midcon.se/blogg/microsoft-365-det-nya-office-365/

Johan Larsson
Chef Affärstöd & Erbjudande
Midcon

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!