Microsoft 365 - det nya Office 365 - Midcon

Blogg

Microsoft 365 – det nya Office 365

Uppdaterad 5 juni, 2020

Från och med 21 april 2020 så har en del Office 365-produkter bytt namn. Inget förutom namnen kommer att ändras.

 • Office 365 Business Essentials heter nu Microsoft 365 Business Basic.
 • Office 365 Business Premium heter nu Microsoft 365 Business Standard.
 • Microsoft 365 Business heter nu Microsoft 365 Business Premium.
 • Office 365 Business och Office 365 ProPlus heter nu båda Microsoft 365 App.

Microsoft 365 är en molnbaserad programsvit som innehåller över tjugo användarbara applikationer som fördelas mellan lokalt installerade och molnbaserade. Som namnet antyder så är Office-sviten med Word, Excel, Outlook, Powerpoint med flera en del av paketeringen.

Microsoft 365 är licensierat per användare och löper månadsvis utan bindningstider. Licensen knyts till en person som fritt kan nyttja alla funktioner på ett flertal enheter, så som dator, surfpatta och mobil. Det är möjligt att använda alla applikationer utan att göra en lokal installation. Användaren har fri tillgång till alla uppdateringar som släpps. Det gör att alla användare alltid kommer ha den senaste versionen av programmet.

Mail

Exchange Online ingår i sviten. Det är en molnbaserad mailserver som ersätter behovet av att investera i dyr hårdvara. Plattformen låter er växa utan att behöva investera i hårdvara. Det går även att lägga på flera säkerhetslager med skydd mot virus och malware.

Sharepoint

För filer används Sharepoint som plattform. Det är en verktygslåda med i stort sett obegränsade möjligheter att samarbeta. Använd Sharepoint som en intranätsida, visa delade kalendrar, integrera innehåll från andra delar av Microsoft 365 samt en mängd andra funktioner.
Här ges möjligheter att arbeta samtidigt med dokument och det finns en versionshantering med hundratals versioner bakåt. Med alla filer molnbaserade kan åtkomst ske från vilken uppkopplad enhet som helst.

Onedrive

Onedrive används för att lagra personliga filer samt att synkronisera filer mellan olika appar. Det ger även tillgång till personliga filer från vilken enhet som helst. Det går även att spara dokumentbibliotek från Sharepoint i offline-läge på sin dator.

Teams

Microsoft Teams har tagit över efter Skype och det med kraft. Teams är den nya kommunikationsplattformen som erbjuder alla former av digitala möten; chatt, konversationer, röst, video och konferens. Här kan alla samlas och mötas på lika villkor. Anslut med en mobiltelefon, dator eller konferensanläggning och nyttja alla fördelarna med det digitala mötessättet. Information lagras i Sharepoint och Onedrive vilket innebär en hög tillgänglighet för alla.
I många fall kan enbart Teams användas istället för Sharepoint.

Ständig utveckling

Microsoft 365 utvecklas ständigt och nya applikationer och integrationer släpps från Microsoft. Här kommer några exempel på applikationer som ingår utan kostnad i Microsoft 365.

 • Flow kan skapa automatiska flöden och förenkla era affärsprocesser.
 • Forms kan användas för att skapa enkäter eller undersökningar till medarbetare och kunder.
 • Planner kan styra enklare projekt genom att hålla reda på vem som ska göra vad, allt med ett enkelt interaktivt gränssnitt.

Fördelar med Microsoft 365 jämfört med traditionella Officepaket:

 • Alltid senaste versionen.
 • Betala bara för det aktuella behovet.
 • Ingen lokal serverhårdvara krävs.
 • Åtkomst från vilken dator eller enhet som helst.
 • Få tillgång till en mängd nya tjänster och funktioner.

Vi på Midcon hjälper till att kartlägga era behov för att säkerställa att ni använder rätt licenser och att alla behörigheter är uppsatta korrekt.
Midcon hjälper även till att sätta upp er plattform hos Microsoft där alla användare läggs in, sen ser vi till att all data migreras. Det gäller båda från mailservrar och fillagring.

Vid behov så hjälper vi till att utbilda er personal så att ni kan nyttja alla funktioner som ni önskar. Löpande under och efter ett migreringsprojekt så finns vår support med servicedesk tillgänglig för att hjälpa era användare.

Midcon rekommenderar att ni kompletterar er leverans från Microsoft 365 med ett extra säkerhetslager i form av Advanced Threat Protection (ATP). Det är ett utökat skydd mot skadlig kod som kommer via mail. Skyddet ser till att stoppa skadliga mail innan användare får möjlighet att öppna dem.
Vi rekommenderar även backup av mailboxarna. Backupen sker automatiskt var fjärde timme och möjliggör återläsning av enskilda mail eller hela mailboxar i ända upp till sju år. Backup av Sharepoint och OneDrive sker var sjätte timme och lagras i ett år.

Johan Larsson
Chef Affärstöd & Erbjudande
Midcon

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!