Midcon 2021 -"The year of transformation" - Midcon

Blogg

Midcon 2021 -”The year of transformation”

Uppdaterad 3 januari, 2022

När jag jobbade på ett stort japanskt företag förr om åren blev jag van vid att varje år fick ett namn internt. Nu har vi inte samma tradition på Midcon men OM det hade varit så hade 2021 haft namnet; The year of transformation.

Det har sannerligen varit ett år präglat av snabb utveckling. Midcons affärsmodell har fortsatt att skruvas om mot mer abonnemangsbaserade intäkter inom IT-infrastrukturområdet. Det är ett skifte som både kunder och Midcon mår bra av. Vi har accelererat arbetet med att sätta skalbara IT-infrastrukturtjänster i händerna på kunderna. Tjänster som har rätt funktioner och rätt kapacitet här och nu. Behövs det mindre i framtiden kan man som kund i hög utsträckning gå ner i kapacitet och funktion och därmed skala ner kostnader. Ett tydligt exempel på detta är Microsoft 365 där vi sett att många kunder skalat upp sina abonnemang för att få tillgång mer funktioner, t.ex. för att kunna arbeta hemifrån mer effektivt. På samma sätt är det många gånger möjligt att nedgradera och därmed få IT-kostnader som mer naturligt följer behoven.

Vår filosofi är att IT-tjänster finns till för att skapa effektivitet, lönsamhet och trivsamma arbetsplatser. Vi på Midcon ska utgöra en katalysator genom att tillhandahålla vettig teknik och därmed skapa affärsnytta för våra kunder. Våra kunder ger oss förtroenden som vi har att förvalta och utveckla.

2021 har präglats av många nya förtroenden i form av IT-driftuppdrag. Det är väldigt roligt med nya kunder och nya uppdrag. Det finns bara en sak som slår den känslan och det är förnyade förtroenden. Kunder som haft Midcon som IT-driftpartner i några år och aktivt väljer att förnya genom att teckna nya, ofta längre uppdrag. Vi har haft den stora glädjen att under 2021 få mängder med förnyade förtroenden. TACK! För mig som VD på Midcon är förnyade förtroenden det ultimata kvittot på att vi uppfyller vårt kundlöfte: Omsätta teknik till praktisk affärsnytta.

Midcons 2021 har också präglats av pandemin, både positivt och negativt. Vi har märkt positiva effekter i form av snabbare digital transformation i kundledet. I den negativa vågskålen har det tidvis legat avvaktande inställning till investeringar. Jag är imponerad över hur våra kunder har navigerat i pandemin. Många har drabbats hårt men kämpar ändå. Företagare är tuffa, sega och uthålliga!

Här kommer några höjdpunkter från Midcons 2021, häng med!

Kvartal ett

Vår strategi att utgöra en ”one stop shop” för IT-infrastrukturtjänster blev väldigt tydlig när vi i februari lanserade Midcon som internetleverantör i stadsnäten Torsås, Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.

Kvartalet präglades av många nya förtroenden där kommunikationserbjudandet stack ut och bidrog till en stark tillväxt.

I slutet av kvartalet släppte vi en film som beskriver Erbjudandet. Vi kallar den internt för ”Huset-filmen”. Filmen kom till för att bättre beskriva den ”one-stop-shop” Midcon utgör inom området IT-infrastrukturtjänster. Om vi lyckades? Döm själv.

Kvartal två

Utan träning vinner man inte matcher. Under april sjösatte vi ett långsiktigt träningsprogram för våra medarbetare på temat säkerhet. Med insikten att hälften av alla säkerhetsincidenter kan kopplas till användares handlingar vill vi alltid att vår egen säkerhetsmedvetenhet är på topp. Våra medarbetare går korta webbaserade kurser på regelbunden basis i syfte att öka medvetenheten kring hur aktuella säkerhetshot ser ut. Vi använder ett enkelt verktyg som vi sedan i våras tillhandahåller till kunder som vill öka sin säkerhetsmedvetenhet och därmed minska riskerna för säkerhetsincidenter. Det finns inte EN lösning som eliminerar alla säkerhetshot. Men bra teknik och säkerhetsmedvetna användare är en bra kombination och en stabil grund.

Kvartal tre

Under kvartalet genomförde vi en planerad organisationsförändring där vi hade den stora förmånen att välkomna Håkan Ohlin som ny säljchef.

I nyhetsflödet kunde vi under kvartalet läsa om halvledarbrist och ja, det påverkade även oss och våra kunder. Vi upplevde svårigheter att få tag i viss teknik, t.ex. datorer. Problemen flyttade runt sig mellan olika tillverkare och därmed utmanande att navigera i.

Men även betydligt roligare saker hände. Den 22 september fick vi fira. Då nådde vi ett viktigt internt mål. Då hade vi tecknat lika många IT-avtal som under hela 2020 och det med drygt tre månader kvar av året. Vi kunde konstatera att vi i kronor uttryckt taktade dubbel så hög tillväxt som under 2020. Tack medarbetare, tack kunder och tack partners!

Kvartal fyra

IT-branschen största kvartal! Kvartalet präglades av hög affärsaktivitet och ett antal nyheter. I november kunde vi berätta att Midcon fortsätter att utveckla kommunikationsaffären genom att bli tjänsteleverantör i stadsnätet Wexnet som bygger och äger fiberinfrastruktur i Växjö, Lessebo, Alvesta och Tingsryd. Genom etableringen når Midcon i samarbete med Wexnet även Uppvidinge kommun.

Internet via stadsnät är en viktig pusselbit i tjänsteutvecklingen och har en naturlig plats i vårt Erbjudande som har fokus på IT-infrastrukturtjänster.

I december fick vi äntligen till en träff med alla våra medarbetare. Vi umgicks en hel dag på underbara Bäckaskog slott. Vi stämde av var vi står, vart vi är på väg, vad vi behöver justera och vad som har gått riktigt bra. Kul och efterlängtat!

Vi fortsatte under kvartalet att skapa eget värdeadderande innehåll. Vi publicerade ett antal bloggposter, bland annat om hur Wi-Fi fungerar och vad man bör tänka på när man utrustar sitt konferensrum.

Vi hade under kvartalet två väldigt uppskattade padelturneringar med kunder i Växjö och Karlskrona. Glädjen var stor hos alla inblandade över att äntligen få göra saker tillsammans igen.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till alla medarbetare, kunder och partners för 2021! Som obotlig optimist blickar jag nu bortom pandemin och tar emot 2022 med öppna armar och stor tillförsikt.

Tack!

Andreas Paulsson
VD, Midcon AB

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!