Microsoft 365 för företag - Midcon

Blogg

Microsoft 365 för företag

Uppdaterad 4 maj, 2021

Det här inlägget handlar om alternativen som främst riktar sig mot företag som betraktas som små eller medelstora. I Microsoft 365 innebär att det bara kan finnas 300 licenser av samma typ inom en organisation. För många ligger den gränsen långt borta medan andra behöver ha en plan när gränsen börjar närma sig. Vi kommer att lägga fokus på vilken typ av licens olika användartyper behöver.

Microsoft 365 finns i många olika versioner. Valbarheten är stor och även om det ibland kan se ut som små skillnader så finns det en röd tråd ifrån Microsoft. Vi börjar med den enklaste licensen och tar oss sen uppåt i två nivåer.

För att läsa mer om specifika delar i Microsoft 365 så finns en tidigare bloggpost här.

Microsoft 365 Business Basic

Det här är den enklaste licensen som erhåller tillgång till mail, Teams, Sharepoint och OneDrive. Det finns inte någon möjlighet att installera Office på sin dator utan allt sker på webben. Där finns Word och Excel Online för att kunna skriva och läsa dokument.

Mailen kan läsas via Outlook Online eller via sin mobil.

Den här licensen är oftast kopplad till en användare som inte spenderar den mesta av sin tid framför en dator.

Microsoft 365 Business Standard

Det här är den vanligaste licensen som passar merparten av alla användare. Förutom alla funktioner från Business Basic så finns även möjligheten att installera hela Office-paketet på sin dator. Ja, till och med upp till fem personliga enheter. Det kan vara jobbdator, hemdator, surfplatta, mobiltelefon eller någon annan enhet.

Det gör licensen till ett komplett paket när det kommer till produktivitet och kommunikation.

Business Standard är anpassad för en kontorsanvändare som primärt arbetar på sin egna dator.

Microsoft 365 Business Premium

Business Premium är en licens som är väldigt komplett. Förutom alla funktioner från Business Standard så är det mycket fokus på säkerhet och enhetshantering. Företag som använder terminalserver har rätt att installera Office på servern. Alla användare med Business Premium får då tillgång till Office även på sitt fjärrskrivbord.

För mailen finns det ett flertal extra säkerhetsmekanismer i Business Premium som kan aktiveras. Användare ska känna sig extra trygga med funktioner som säkrar länkar i mail, skannar efter skadlig kod och varnar när mail skickas utanför organisationen eller till potentiellt fel mottagare.

Det som verkligen sticker ut i den här paketeringen är Intune. Det är ett molnbaserat verktyg som hanterar olika typer av enheter. Det kan vara datorer eller mobiltelefoner. Intune kan styra och begränsa tillgång till applikationer och information och kan bestämma nivåer av säkerhet som krävs för att en enhet ska få användas i organisationen.

Tillsammans med Intune finns även Azure AD Premium som möjliggör villkorsbaserad styrning. Det kan till exempel vara att enheter på kontoret inte behöver använda multifaktorautentisering eller att enheter utanför Sverige inte får komma åt vissa typer av information.

Tillval

Många delar i Business Premium går att lägga till som enskilda tjänster till Basic eller Standard. Men det blir snabbt mer lönsamt att istället uppgradera sig till Business Premium. Då ingår fler värdefulla tjänster som ökar produktiviteten.

Det som inte ingår i något paket är backup av mail, OneDrive och SharePoint. Det är inte något som Microsoft erbjuder. Därför är det viktigt att se över vilken backuplösning som passar bäst så att ingen information riskerar att försvinna vid en olycka eller intrång.

Johan Larsson
Chef Affärstöd & Erbjudande
Midcon

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!