En IT-tekniker med rötterna i Sydafrika - Midcon

16 april, 2023

En IT-tekniker med rötterna i Sydafrika

Hej och grattis Stefan Bergman till nya jobbet som IT-tekniker på Midcon i Jönköping. Kan du kort berätta lite om din nya roll i bolaget?

Tack, och visst kan jag göra det. Jag kommer att sitta i supporten på kontoret i Jönköping och finnas till hands för att se till att både stora och små kunder har en fungerande IT-vardag. Förhoppningsvis får jag dessutom lite tid över till dem som också behöver hjälp med till exempel installationer, utveckling eller mindre IT-projekt.

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du Midcon?

Ja, det är en lång historia. Jag har svenska föräldrar, men är född och uppvuxen i en liten ort i Sydafrika som heter White River och som inte ligger långt ifrån berömda Kruger National Park. Efter skolan började jag jobba på bank och fick så småningom ett erbjudande om att hjälpa till med att bygga upp bankens datasystem på huvudkontoret i Johannesburg. Det här var på 1980-talet, så det var stordatormiljö och IBM-maskiner. Banken låg i utvecklingens framkant, så mycket var nytt och oprövat och emellanåt fick vi hitta egna lösningar och experimentera oss fram. Lärorikt och utvecklande med andra ord. 1988 valde emellertid jag och min fru att flytta till Sverige och vi hamnade till slut i Habo strax utanför Jönköping. I Sverige fortsatte jag jobba med datorer har genom åren haft en rad olika anställningar, bland annat på SAAB, Telia Data och Cygate. Jag har även hunnit med ett år som IT-konsult, då jag arbetade åt ett stort svenskt medicinteknikbolag.

En imponerande karriär. Hur ska du se till att Midcons kunder kan dra nytta av dina meriter och erfarenheter?

Jag är en utpräglad generalist. Genom åren har jag sysslat med det mesta inom IT – allt från switchar, routrar och passersystem till serverlösningar och system för IP-telefoni. Det har varit stordator, Unixmiljöer och persondatorer. Bredden och erfarenheten gör att jag är väldigt självgående. Jag har lärt mig att lösa problem och är van vid att ta eget ansvar och egna initiativ. Och även om molnlösningar och Microsofts 365-tjänster är lite nyare för mig, så kan jag alltid förlita mig på stödet från mina nya Midconkollegor.

Vad sysslar du med när du inte arbetar?

Umgänget med barn och barnbarn tar en stor del av min lediga tid. Stunderna som blir över ägnar jag och hustrun åt att gå på gym eller gå på promenader hemma i Växjö. Vi flyttade till staden 2020 men känner att vi fortfarande har mycket kvar att se och upptäcka. En del sport blir det också. Jag tittar på det mesta, från längdskidåkning till Formel 1.

Slutligen, är det något dina nya arbetskamrater ännu inte vet om dig?

Trots att vi har bott i Sverige i 25 år talar jag och min fru fortfarande engelska med varandra när vi är på tu man hand.

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Förbered dig för morgondagen redan idag!

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss!